Sista veckorna på Azorerna och segling till Kanarieöarna

I Horta på ön Faial var vi tre gånger.

Hamnen i Horta, Angelina för ankar.
Monte Queimado (berget bakom Mats)

Alla seglare som kommer till Horta målar sin bild på piren. Vi gjorde det när vi var här 2017, så nu behövde bilden bara bättras på lite och ett nytt årtal skrivas till. Man måste komma hit med jämna mellanrum, så att inte bilden försvinner…

Vår målning före, under och efter uppdatering.

Vi tog en taxi till den stora vulkankratern ”Caldeira”på ön. Gick på kraterkanten , sedan ner genom hav av Hortensior till en levada med tunnlar och broar. Det var väldigt fint. Tillbaka till Horta liftade vi, tredje bilen stannade och plockade upp oss, folk är mycket vänliga här.

Mats på kraterkanten.
Caldeira
Eva på väg ner genom havet av Hortensior.
Mats kommer ner genom Hortensiorna.
Vandring över broar
Genom tunnlar.
I djungelns prunkande grönska.
Balansakt för att undvika de lerigaste sträckorna.

I Horta låg vi några nätter i marinan, några nätter till ankars innanför hamnpirarna och ett par nätter  i en fin ankarvik norr om staden Horta.

Valbåtssegling i hamnen (De gamla valfångarbåtarna används nu för seglingstävlingar och roddtävlingar).
Ponta do Morro – Castelo Branco
De här stora klockblommorna växte intill klippan. “Azores Bellflower” (Azorina Vidalii)
Fel skylt???
Grillning i ankarviken. Pico i bakgrunden.

Sista gången vi kom till Horta hade vår Furlex, som vi beställt, kommit. Vi fick hjälp med installationen, förstaget fick monteras ner för att få den på plats, men sen gick det bra.

Vår gamla elfurlex demonteras.
Vår nya furlex på plats.

Medan vi väntade på furlexen var vi på ön Sao Jorge och staden ”Velas”. Velas är Ostens huvudstad. De tillverkar massor av ost på Azorerna, och den allra bästa görs på Sao Jorge. Vi gick en guidad tur på en ostfabrik, fick provsmakning och köpte med oss en del goda ostar.

Ankring utanför hamnen i Velas.
Mats och Guiden i ostfabriken.
Utanför ostfabriken gick de som producerar råmaterialet.

På berget intill hamnen har de en park med små stugor med träningsredskap i.

Träning…
…med utsikt.

Vid strandpromenaden finns det klippor med badpooler. Där ligger också denna häftiga klippa med hål genom. Mats står uppe på klippan.

“Arco natural de Velas”

En dag promenerade vi genom en hage för att komma ut till en stor klippa. Vi skojade lite om att det kunde finnas tjurar i hagen. Plötsligt när vi gick igenom en öppning i muren kom det ca 30 tjurar springande mot oss i full fart. Vi vände tillbaka genom muren och funderade på hur vi skulle komma vidare. Då kom en man gående med en lång pinne i handen. Han förklarade på portugisiska hur vi skulle komma förbi tjurarna. Vi följde efter honom. Sedan kom vi till en grind där det satt en skylt ”privat”, så man fick inte gå längre, men mannen vinkade in oss så vi följde med. Han gick med upp på klippan, sedan ropade han på sin häst, som var längst ner på andra sidan. Den kom lunkande. Vi gick vidare en stund och tittade på utsikten sedan gick vi tillbaka till mannen och hästen, som skulle ha mat och medicin.

Promenad genom hagarna mot klippan “Morro de Lemos”
Tjurarna!
Hästen lunkar sakta uppåt till ägaren.
När vi gick tillbaka till byn såg vi hästen uppe på bergets topp igen – ser ni den?
Fin spindel

Vi gjorde en nattsegling till Santa Maria, som var den första ön vi besökte på Azorerna och som nu också fick bli den sista. Det är en liten fin ö nästan helt utan turister eftersom det inte går några färjor dit. Vi tog bussen upp till toppen av ön och gick en vandring i dimman (inne i molnen).

Kor på vägen är en vanlig syn på Azorerna, speciellt på Santa Maria.
Eva och Fiberpalmliljan (Yucca filamentosa).
Vandring genom skogen på “Pico Alto”.
I dimman.

Efter tre dagar på Santa Maria såg vädret bra ut för en översegling till Kanarieöarna. Vi fick en bra segling, trots en del motvind och bitvis väldigt lite vind. Överseglingen till Las Palmas på Gran Canaria tog åtta dygn. Trots att vi seglade ganska långsamt nappade det bra, vi fick fisk de dagar vi fiskade, så vi drog upp tre små tonfiskar.

Härlig segling mot Kanarieöarna.
Fiskelycka: Big eye tuna (till vänster) och vanlig Bonito (till höger)
Flygfisk och bläckfisk som landat på båten under nattsegling.
På morgonen återbördas döda fiskar till havet.
Solnedgång mitt ute på Atlanten..
Skön gennakersegling.
Lyxigt med glass, långt ute till havs.

Planen var att ha båten i Las Palmas för att flyga till Sverige, men vi kunde inte få en plats där vi kunde ha båten utan att vara ombord, så vi seglade till Santa Cruz på Teneriffa istället. Där kan vi ha båten liggande medan vi är i Sverige ett par veckor. Vi gjorde en nattsegling till Teneriffa, och på morgonen såg vi massor av valar runt båten, Grindvalar.

Valar framför båten, Santa Cruz på Teneriffa i bakgrunden.
Fler valar!
Närbild på Grindvalens ryggfena.

Nu är vi i Sverige för ett kort besök, men vi är snart tillbaka på båten för nya äventyr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *