Bryggsegling

Nu har vi varit i Marina di Ragusa i drygt 2 månader. Vi har tyvärr inte hunnit med att se så mycket av Sicilien p.g.a. Corona-restriktionerna som bl.a. innebär begränsade möjligheter att åka runt på ön. Men det finns mycket att se och göra i eller i närheten av hamnen också.

På besök i naturreservatet öster om hamnen.
En vanligt förekommande varningsskylt – flood wave..

När det regnar passar vi på med lite innearbete.

Oljebyte…

Vår “nya” välbegagnade utombordare har tagit plats på pushpit.

Jag kallas för Freddie.

Några av våra vänner här har hyrt bil i december och vi är litet gäng som åker upp i bergen i närområdet och vandrar en gång i veckan. Naturen här är storslagen.

Utsikt med Etna i bakgrunden.
Svårt att tro att det är december.
Genväg
Tyvärr inte alltid så vackert i naturen. På många ställen dumpas sopor rakt ut.

Santa Lucia kommer från Sicilien och är Syrakusas skyddshelgon. Hon har en egen kyrka nära Chiaramonte. Chiesa Santa Lucia är bara öppen en dag per år, den 13 december så då var vi ju bara tvugna att åka dit.

Chiesa Santa Lucia
Nästan fullsatt.

På kvällen den 13:e december firades Lucia på svenskt vis med glögg, pepparkakor, lussebullar mm.

Luciafirande ombord på Angelina

Evas födelsedagspresent kom till slut.

Det kom ett mail från hamnkontoret att det kommit ett stort paket.
Första turen på födelsedags-SUP:en.

Vissa dagar blåser det ganska hårt och vid sydling vind bryter vågorna i hamninloppet. Varken seglare, fiskebåar eller SUP:ar kan gå in eller ut.

Hamninloppet

Redan i början av december låg det snö på Etna. Vi hoppas på lite skidåkning där efter nyår. Men det kanske inte går då Etna vaknat till liv igen och haft tre utbrott under december.

Etna

Två av kontinentalplattorna möts strax söder om Sicilien. En kväll hörde vi ett utdraget muller och båten vibrerade. Vi sprang upp på däck liksom alla andra i hamnen. Det visade sig vara en jordbävning med 4,6 på Richterskalan ca 2 mil härifrån. Som tur var klarade sig både granen i hamnen och den på torget.

Julpynt i hamnen…
…och på torget.

God Jul och Gott Nytt År önskar Mats, Eva och Angelina.