Madeira

Seglingen till Madeira från La Palma på Kanarieöarna tog lite drygt två dygn. Det blev en segling på 255 sjömil, bitvis lite vind och bitvis bra med vind. Madeira, denna höga, gröna ö med massor av blommor och häftiga Levador (vattenkanaler).

Madeiravin måste ju provsmakas när man är på Madeira.

Första dagarna låg vi i marinan i Calheta på västra delen av Madeiras sydkust. Där var också några båtar som vi hade träffat tidigare. Tillsammans med den norska båten Humla och tre holländska båtar (Erasmus, Doris och Moana Nui) hade vi en grillfest i parken vid hamnen.

Calheta marina från taket på ett konstmuseum.
Grillfest

Vi tittade på Romdestilleriet i Calheta, som även har ett museum och tillverkar sin rom enligt gammal tradition.

Romdestilleriet i Calheta.
Mats smakar på olika sorters rom.

Tillsammans med Siri och Erling ”Humla”, Richard och Marianne ”Moana Nui” tog vi en taxi för att göra en Levadavandring vid Rabacal. Vi blev avsläppta där levadan började med en 800 meter lång tunnel. Det blev en härlig dag med perfekt väder, fina vyer, branta stup, massor av blommor och vattenfall.

Dags för en levadavandring.
På väg in i den långa tunneln.
Mellan höga bergsväggar.
På levadakanten med stup vid sidan.
Trehövdad Mats, eller … Richard och Marianne tittar fram bakom Mats
Fina höga vattenfall och häftig väg dit.
Eva i / bakom vattenfallet

I Calheta hittade vi vilda tomater vid vägkanten.

Eva plockar tomater.

Vi seglade vidare längs Madeiras sydkust och ankrade utanför byn Canical. Därifrån var det enkelt att med buss åka in till huvudstaden Funchal där den kända Blomsterfestivalen äger rum.

Segling längs Madeiras sydkust.
I Canical såg vi det här väderfenomenet, som en gloria runt solen…

Blomsterfestivalen håller på i en månad, men den stora paraden är bara en dag. Då är alla där, det är vagnar smyckade med massor av blommor och dansare med blommor som tema. I centrum säljs och bjuds på lokala delikatesser. Vi provade bland annat ”Bolo de caco” (potatisbröd, speciellt för Madeira då de hade ont om vete men gott om potatis) med skinka, ost och vitlökssmör, ”Poncha” (en känd frukt- och romdryck), ”Bananöl” (från bananmuseet) faktiskt godare än det låter.

Varje dag under blomsterfestivalen gör de en ny sån här matta av riktig blommor.
Paradens Blomstervagnar.
Fjärilsvagnen.
Dansare.
Massor av dansare.
och små söta flickor som sitter bland blommorna i vagnarna och vinkar.

Från Canical gick vi en fin vandring till ”Pico das Roquados”.

.Röda klippor.
Fina vyer.
Fjäril i mimosaträdet.

När vinden vred till sydlig kunde vi inte stanna kvar på någon ankring på Madeiras sydkust. Då seglade vi först till byn ”Porto da Cruz” på Madeiras nordkust och sedan vidare till ön Porto Santo som ligger ca 30 sjömil nordost om Madeiras huvudö.

Där kan man ankra innanför pirarna och ligga skyddat i alla väder. Men först måste man checka in hos polisen och marinakontoret.

Hamnen på Porto Santo
På Porto Santo finns det en lång fin sandstrand, vilket inte finns på Madeiras huvudö.

I Porto Santo är det en tradition för seglare att måla sin bild på piren. Vi gjorde det 2016 och tänkte bättra på bilden nu. Det var knappt vi kunde hitta vår bild, det var inte den mest färgäkta färgen vi använt då. Nu har vi målat om den, med färg som förhoppningsvis håller bättre.

Bilden när vi målat den 2016, det lilla som fanns kvar nu, och vår nya bild.

Även på Porto Santo träffade vi våra seglarvänner. Umgicks en del med ”Erasmus” en holländsk Hallberg Rassy Rasmus med Rianne, Eelco och barnen Jikke och Feija ombord. Vi träffade Nova och hunden Neno som seglade en OE32 och nu även hade med sig sin pappa Kaj på tillfälligt besök. Vi såg oss om på ön, mest till fots eftersom det är en ganska liten ö, men vi provade även bussen.

“Pico do Castello” Den spetsiga bergstoppen med ett gammalt slott på toppen och en fantastisk utsikt över hela ön.
Mats på väg upp för “trapporna” till toppen.
Strandpromenad genom en tunnel.
Sandstensklippor, som en “grotta”
Rödhöna som försöker kamoflera sig.
Formacoes prismaticas. Häftigta vulkaniska prismaformationer.
och på toppen av berget en grotta.
…en grotta till.
Utifrån ser grottorna ut så här.
Växer snäckor på små plantor????
Mats balanserar vid klippor med sandstensformationer.

Det var rejält blåsigt så vi blev liggande i Porto Santo i drygt två veckor. Sedan var det fortfarande inte bra vindar att segla över till Azorerna så vi seglade tillbaka ner till Madeira. Där ankrade vi i Baia d’Abra, en jättefin plats med höga klippor runt om.

Vi ligger ankrade till vänster nedanför bergen.
Mäktig vandring ut på klipporna.
Vackra färger.
Eva på en utsiktsplats.

Med lokalbussar åkte vi till Ribeiro Frio där vi gick två Levadavandringar. En till ”Balcoen, enkel vanding med massor av folk till en utsiktsplats. Den andra Levadan gick till Portelo. Där var det smala leder med branter, tunnlar, vattenfall och otrolig grönska. Supervackert men ganska kallt. Bussen tillbaka från Portelo till Canical.

“Balcoen”
Utsikten från Balcoen.
Mats bland hortensior och blommande träd.
Ibland var det smalt.
och branta stup vid sidan om “stigen”.
orchideer.
Tunnel
och mera tunnlar.

Ilhas Desertas är några öar sydost om Madeiras huvudö. Det krävs tillstånd för att ankra där. Vi sökte tillstånd, fick det och seglade dit. På ön fick vi en liten guidad tur runt den del av ön som man får besöka. Det var intressant men vi såg tyvärr inga av de munksälar som finns runt ön. När vi kom tillbaka ut till vår båt kom det ett mail att tillståndet att besöka Desertas var annulerat. Man skulle tydligen ha bekräftat på någott sätt att man skulle dit… vet inte riktigt, min portugisiska är inte så bra. Jaja, nu var vi ju redan här och ingen hade klagat så vi stannade till nästa dag.

Skylt som visar den lilla rundan på Ilha Deserta som man får lov att gå.
Mats tillsammans med “vår” guide.
Guiden tog en bild på oss framför båten.
Spektakulära färger på bergsväggarna.
Mera färggranna klippor.

På seglingen tillbaka till Baia d’Abra såg vi grindvalar, men fick tyvärr ingen bild på dom.

Segling förbi nordspetsen på Desertasöarna.

På stenar/klippor plockade vi ”Limpets” Skålsnäckor. Det är en delikatess som serveras på alla restauranger på Madeira. Vi lagade till dom och åt till lunch, det blev jättegott.

Nyplockade skålsnäckor, färdiga för stekning, och tillagade med vitlökssmör på.

Förutom allt grönt och alla blommor på Madeira, så blommar också träden. Här kommer lite bilder på blommande träd.

Nu är vi tillbaka på Porto Santo för att invänta ett bra väderfönster för att segla till Azorerna. Det är en segling på ca 4 dygn.

2 thoughts on “Madeira”

  1. Ser jättehärligt ut, många häftiga upplevelser för er. Mycket fina bilder, kul att se och roligast var ju trehövdade Mats ☺️. Ha en bra segling till Azorerna. Kram från Anna

Leave a Reply

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.