Kreta

Första stoppet på Kreta blev Sitia, en liten stad i den första bukten från öster på norra sidan. Här la vi till vid stadskajen. En dam från ”City Hall” kom för att ta betalt för kajplatsen. Hon hade med sig ett kasse med lokalproducerade varor som vi fick i välkomstgåva. Kassen innehöll två flaskor olivolja, en flaska vin, en flaska Raki och en burk honung. Allt värt mer än avgiften för att ligga vid kajen.

Musikkväll på en bar i hamnen.

Evas dotter Sofia och barnbarnet Melody skulle komma och hälsa på oss på Kreta. Planen från början var att de skulle segla med oss längs Kretas nordkust under en vecka. Fortsatt hårda västliga vindar vindar medförde att vi fick ändra planerna lite.

Vi lämnade Angelina i Marinan i Agios Nikolaus och hyrde en bil för att åka och hämta Sofia och Melody som skulle landa på Chania flygplats.

Flera av våra seglarvänner ska tillbringa vintern här i Agios Nikolaus. Nu vet vi varför.

På vägen till flygplatsen passade vi på att besöka en familjeägd anläggning för tillverkning av olivolja. Många av olivgårdarna i området tog sina oliver hit för att pressas. Betalning var 10 % av den utvunna oljan. Vi fick en privat visning av både den nya anläggningen och det lilla museet med gamla och jättegamla olivpressar. Efter visningen av anläggningen var det provsmakning av olika olivoljor, inlagda oliver, tapenader mm. mm.

De gamla och jättegamla olivpressarna.
Den nya olivpressen.
Vi fick lära oss mycket om olika olivoljor.

Därefter gjorde vi ett besök på en vingård för provsmakning och påfyllning av ”vinkällaren”.

Längs vägen checkade vi några potentiella ankringsvikar. Här syns Bali.

Det var för långt att åka tillbaka till Marinan när vi hämtat våra gäster på flygplatsen så vi hade bokat rum på ett litet hotell uppe i bergen. Det gav oss också möjlighet att fortsätta med lite mer sightseeing dagen efter på vägen tillbaka.

Som man ser på vägskyltarna är bilarna små på Kreta.

Vi åkte till Matala på södra sidan av Kreta. Det är ett av Kretas populäraste turistmål. Här ligger de märkliga grottorna som beboddes av hippies på sextio- och sjuttiotalet. Det var romarna som högg ut de idag så berömda grottorna. De behövde någonstans att begrava sina döda, och eftersom de gillade katakomber passade platsen perfekt. Efter romartiden användes grottorna som bostad åt kringvandrande herdar. Fram till slutet av 1960-talet var Matala en liten försynt fiskeby som ingen tog någon större notis om. Allt förändrades när några hippies upptäckte platsen och helt sonika flyttade in i grottorna. Rykten om Matala spred sig över världen och fler och fler hippies anlände. När Matala blev för hippt drog de flesta hippies vidare eller gav upp sina hippieliv och flyttade hem. Matala förändrades när backpackers började resa hit, de ville bo i rum och inte i grottor, och de hade inget emot av att äta på restaurang i stället för att laga egen mat. (källa: Kalimera.se)

Stranden med grottorna i bakgrunden.
Eva utforskar en av grottorna.
Så här skulle man nog kunna bo.
Mor och mormor lär Melody att simma.

När vi kom tillbaka tillbaka till Angelina passade vi på att spola av allt salt som Medelhavet skvätter upp på henne. Vår egen vattenproduktion räcker inte till för att spola av båten och vi har inte haft något regn sedan Sporaderna för två månader sedan.

Sedan blev det fem lugna dagar i olika ankringsvikar runt omkring Agios Nikolaus med mycket bad och små strandhugg.

Det här är en vinsch…
Jag kan styra själv!
Egen pool ombord.
Svalkande dopp.
Middag i land. Ingen barnportion precis.
Tandborstning…

Sofia hade med sig en ny drivrem till vår elektriska furlex. Det skulle tagit lång tid att få tag på en ny i Grekland. Tre dagar innan Sofia skulle komma ringde vi vår segelmakare Hans Hamel. Han lyckades skaka fram en med kort varsel i ett semesterstängt Sverige och få den budad hem till Sofia till dagen innan hon skulle resa. Vilken service!

När Sofia och Melody vinkats av på busshållplatsen påbörjade vi seglingen västerut längs Kretas nordkust. Efter fyra dagsetapper med fin segling, trots mycket vind och ström rätt emot, kom vi till den övergivna hamnen i Kolimbari. Där stannade vi ett tag för att utforska västra delen av Kreta.

Segling med alla segel uppe.
Delfin på besök. De är inte lika lekfulla här som på Atlanten.
När vi hittat en egen vik kom den här partybåten.
Nästan själva i Kolimbari hamn.

På en liten kulle vid hamnen låg ett stort kloster. I anslutning till klostret låg ett mini-zoo med ett hjorthägn. Hägnet var helt renbetat på allt grönt. Eva tyckte synd om hjortarna och gick en bit bort och bröt av en stor gren med gröna blad för att mata dom. Alla barn tittade storögt på och snart var flera pappor uppe i träden och plockade kvistar.

Eva matar hjortar.

Det vi framförallt ville göra här var att besöka Samaria-ravinen. Mats gick denna vandring 1999 och ville uppleva den igen. Ravinen ligger i nationalparken Samaria och är en enorm bergsklyfta som löper 17 km från toppen på 1200 m höjd ner tillhavet. Ravinen blev nationalpark 1962 främst för att skydda den kretenianska geten Kri-Kri som endast finns här och på några få småöar utanför Kreta.

Morgonvy ut över ravinen.
En Kri-Kri.

Vi bokade en pakettur med buss upp till toppen, färja från stranden vid ravinens slut till bussen som stod och väntade i en by en timmes båtfärd iväg. Bussen kom och hämtade oss kl 5 på morgonen och vid halvåtta tiden påbörjade vi vandringen ner i ravinen. Det bästa med att börja så tidigt är att det inte är trängsel då. Senare på dagen blir det ofta kö när tusentals turister ska ta sig ner genom ravinen.

De första branta 2-3 km utgörs av en (nästan) stenlagd gång.
Sen planar det ut.
Längs vägen finns flera små kyrkor/kapell.
Oansenliga på utsidan men fina inuti.
En inte helt ofarlig vandring.
Man har dock gjort vad man kan för att säkra vägen.
En ambulansåsna ifall olyckan skulle vara framme.
Efter förra årets skogsbränder tog man brandskyddet på stort allvar.
Bron över till den lilla övergivna byn halvvägs ner.
Påväg ner genom ravinen.
Klippväggarna blir allt högre ju längre ner vi kommer.
Ravinen blir allt smalare, bara 3 m bred som smalast..
Helt vanliga Grekgetter. Höga murar längs vägen för att de ska nå upp till maten.

Efter fem dagar i hamn var det dags att segla vidare. Vi tänkte segla en liten bit längre västerut till en strand som heter Balos.

Vi visste att vi skulle få motvind en bit men vi hade gott om tid så en liten kryss skulle vara ok. När vi rundade första udden och började kryssa visade det sig att motströmmen var så stark att när vi slog så åkte vi nästan tillbaka till därifrån vi kom. Vi beslöt oss för att skippa Balos och istället lämna Kreta för att segla norrut till Kythira, trots mycket vind och stora vågor.

På väg ut från hamnen hade vi sett några stora tonfiskar hoppa högt. Dags att fiska sa Eva och kastade ut draget. Lagom till att solen började gå ner började linan på spöet att dra ut. Vi fick snabbt rulla in förseglet för att sänka farten och börja rulla in 200 meter lina.

Årets första napp, en tonfisk på 5 kg.

Vi var inte jättepigga när vi ankrade i en vik på Kythira kl 2 på natten och skulle börja filea fisken, men det var det värt.

Som seden är brukar våra gäster skriva några rader.

Sofia skriver:

Jag lämnade Kreta med brännblåsor under fötterna (efter den svarta sanden på hippie-stranden) och solbränna på kroppen. Melodys första båttur, och med privat pool på köpet. Tack för en helt underbar vecka på båten!

Sofia och Melody. Gissa vem som inte vill åka hem?

Leave a Reply

Your email address will not be published.