Vinter i Messolonghi

Nu har vi legat i Messolonghi i 4 månader och längtar vi efter att få komma ut och segla igen. Vi blir kvar här till den sista mars då vi ska segla upp till Preveza där Angelina ska få ny bottenfärg och skrovet polerat mm.

Messolonghi Marina by night

Under vintermånaderna har vi passat på att fixa med Angelina. Hon har fått ett nytt kraftigare ankarspel. Det gamla ankarspelet fungerade fortfarande bra men det var 32 år gammalt. När man ligger för ankar 200 nätter per år vill man kunna lita till 100% att grejorna håller.

Vårt nya ankarspel

Batteribanken har utökats med ytterligare 3 litiumbatterier så nu har vi 6×125 Ah. Vi hade bara tänkt utöka med ett batteri men vi kunde inte låta bli att köpa ytterligare två när vi hittade en utförsäljning med 75% rabatt.  

Angelina får nytt rattläder.

I somras fick vi ett läckage i kylvattensystemet som vi lagade provisoriskt. När vi skulle fixa detta upptäckte vi även några mindre korrosionsskador i värmeväxlaren. Dessa små pittings (hål) har egentligen inte inneburit några läckage då det sitter en gummimuff runt om på utsidan men för att undvika läckage framöver ville vi få detta åtgärdat. Vi lämnade in värmeväxlaren i en båttillbehörsbutik som hade kontakt med någon som kunde laga den åt oss. När vi satte tillbaka värmeväxlaren läckte den. Det visade sig att killen som lagat den hade lyckats bränna sönder gummipackningen som tätar mellan tubpaket och ytterhölje.

Vi har återigen gjort en provisorisk lagning och jagar nu en begagnad värmeväxlare då Volvo Penta inte säljer denna modell längre.

Värmeväxlaren
Läckage test och provtryckning efter ännu en provisorisk lagning.

Men det är inte bara båtjobb under vintern. Vi cyklar en hel del. Området runt marinan är väldigt platt så det passar bra. Vi har även paddlat runt i våtmarksområdet.

Fågelskådning på två hjul
Kan det va en brun kärrhök?
Evas favoritfågel – Pelikan
Cykeltur och lunch i grannbyn

I julas var vi 10 ”bebodda” båtar i marinan från 8 olika länder. En fråga var om julen skulle firas den 24:e som i Sverige och Tyskland eller den 25: december som i t.ex. Spanien, Frankrike och Nederländerna. Efter en kort diskussion blev det givna svaret båda dagarna. Den 24:e blev det middag på en restaurang i byn och den 25:e fick vi tillgång till Marina Sunset, den stängda restaurangen i marinan, där det blev ett julbord med mat från respektive land.

Julfirande på Marina Sunset
Vi var 14 tomtar från 8 olika länder.

Nyårsafton firades även den på Marina Sunset med pilkastning, lekar och scharader.

Steffi, Ruben, Laura och Peter firar tolvslaget.
Paddeltur på nyårsdagen.
Soligt och varmt trots snöklädda berg i bakgrunden.

Tillsammans med Tony och Mia på båten Freya hyrde vi bil en dag för att besöka Olympia. Olympia var under antiken en panhellensk helgedoms- och festplats, Zeus viktigaste helgedom, betydelsefull framför allt genom att de där firade olympiska spelen och som alla grekers gemensamma religiöst nationella samlingsort. Lite kul att vi var där samma dag som Vinter-OS invigdes i Peking.

I förgrunden Athenas altare där den olympiska elden tänds inför varje OS.
Palaestra, en antik grekisk brottningsskola.

Tony, Mats och Mia framför Filippeion.
Stadion med den olympiska löparbanan.
Eva på startlinjen
Snart i mål
Nytt årsbästa på 194 meter.

Även om Grekland är förhållandevis varmt på vintern ligger det snö på de höga bergstopparna. Snö betyder ju att det går att åka skidor, något som vi inte ville missa. Vi hyrde bil och tog oss 150 km till Kalavrita som är den närmaste skidorten. Det blev två underbara skiddagar med blå himmel och mycket snö. och ganska lite folk i backarna. Skidåkningen var över alla förväntningar med bra preparerade backar med en fallhöjd på över 600 m.

På väg mot Kalavrita Ski Center.
Eva i pisten.
Manchesteråkning ända fram till lunch.

2 thoughts on “Vinter i Messolonghi”

Leave a Reply

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.