Marina di Ragusa på Sicilien – vår vinterhamn

Solnedgång över Marinan.

Nu har vi varit i Marina di Ragusa i drygt en månad. Tiden går fort. Första tiden ägnades mycket åt båtjobb: Tvätta båten, segel, skot mm. Sedan skulle allt torka och tas in i båten för vinterförvaring, watermakern konserverades. Vi har bytt solpaneler (fick större av båtvänner), köpt en begagnad jollemotor, beställt grejer så att vi kan göra allt som står på att-göra listan. Det är många båtprojekt som ska betas av under vintern.

Tvätt av skot och tamp.

När vi kom hit var det Happy hour på en bar två gånger i veckan då seglare från olika båtar träffas, tar en drink, snackar och lär känna varandra. Nu har Italien stora problem med Covid, så barer och restauranger är stängda. Vi har lärt känna en del nytt folk som ska tillbringa vintern här, det är båtar från olika länder, men mest Brittiska. Vi är de enda svenskarna som stannar kvar över vintern.

Det är fyra båtar som liksom vi var i Almerimar förra vintern som är här nu. Några av dom umgås vi en hel del med, mest våra holländska vänner på katamaranerna Safari och Wahoo, och våra finska vänner på Relax.

Glass tillsammans med våra holländska vänner.

Vi gör vandringar tillsammans en eller ett par gånger i veckan…

Ragusa, närmaste större staden, ligger på toppen av ett berg.
Ragusa, sett från norr vid en fin vandring.
Grön vandring norr om Ragusa.
Vandringsleden i dalen inne i staden heter “Green Walk”. Det är en massa grottor i berget under staden (material till bygget av staden bröts här). Grottöppningar sedda utifrån.
Det är stort inne i grottorna. Jag skulle inte vilja bo i husen däruppe ovan dessa tomrum.
Ovanför “Green walk”
Vårt lilla vandringsgäng.
Lunchpaus vid en strandvandring till “Punta Secca”.
Olivskörd. De lägger ut fina nät under träden och slår på grenarna tills alla mogna oliver ramlat ner i näten. Dessa samlas sedan i säckar och skickas för pressning eller inläggning.
Varje vandring avslutas med en “After walk”. (Nu när barerna stängt hålls de ombord på någon av våra båtar).

Vi spelar Boule på stranden en gång i veckan…

Boulespel i strandterräng.

Vädret är fortfarande bra. Det är varmt och soligt om dagarna så vi går fortfarande i shorts, men när solen går ner kl 17 blir det genast kallare, så att långbyxor och tröja behövs.

Vid naturreservatet öster om Marinan. Hotande regnmoln ger dramatik åt bilden.

Fina fåglar får vi också se när vi är ute och rör på oss…

Kungsfiskare.
Steglits.

Kultur träffar vi också på, olika slags konst…

Gatukonst.
Strandkonst.

Vi har det jättebra här trots vissa restriktioner pga Covid (Sicilien är i orange zon. Italien har röd, orange och gul zon, där röd är hårdast drabbat medan gul inte har så många fall).

Vi får vara ute och röra på oss och umgås med andra, men inte många i grupp. Munskydd är numera obligatoriskt ute bland folk, innan var det bara i affärerna man behövde ha munskydd. Vi har tidigare tagit bussen för att göra vandringar på fina platser, men nu får man bara vara inom kommunen och helst inte åka kommunalt om det inte är nödvändigt.

Vi har fullt upp för att hinna med både båtjobb och att umgås med folk. Fast vi har även tid att ta sovmorgon, läsa en god bok, äta gott och vara ute i naturen. Life is good. ?

3 thoughts on “Marina di Ragusa på Sicilien – vår vinterhamn”

  1. En månad redan! Tiden går alldeles för fort och snart är det Jul, och i år blir vi hemma som omväxling, men hade gärna utforskat Sicilien tillsammans med er i stället! Fortsätt att ha det oförskämt bra!

Leave a Reply

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.