Amerikanska Jungfruöarna

Som Eva skrev i förra inlägget så var vi tvungna att först ta färjan till de Amerikanska Jungfruöarna, eller USVI som de kallas här, för att aktivera våra ESTA visum. Därefter var det ok att ta med båten dit.

Ankringen i Cruz Bay på St John, där man klarerar in, är liten och väldigt grund så vi valde att lägga oss på en av Nationalparkens bojar i Caneel Bay en bit därifrån.

Cruz Bay på St John

Inklareringen gick snabbt och smidigt. Efter tull och immigration blev vi hänvisade till ”nästa lucka på andra sidan den dörren”. Damen i luckan undrade hur stor vår jolle var. Efter lite förvirrat prat visade det sig att om man tog jollen in till inklareringen var det en hamnavgift på 1 USD/fot. Vi hade ju promenerat dit och slapp betala. Tur att vi inte tog Angelina in i hamnen som vi först tänkt göra.

I Christmas Cove låg svenskbåten Adventure med Peter och Pernilla. De arbetar i USVI och har bott på båten i 4 år. Ligger oftast för ankar här och tar jollen in till huvudön och sedan bilen till jobbet. De skulle till Waterlemon Bay på St John över helgen och bjöd över oss på knytkalas om vi också kom dit.

Där är det ankringsförbud men Nationalparken har placerat ut bojar som man kan använda gratis dagtid. En övernattning kostar 26 USD. Betalning görs genom att lägga pengar i en låda på en flotte. I Waterlemon Bay passade vi på att besöka ruinerna sockerbruket ”The Old Suger Mill Annaberg”.

Angelina på boj i Waterlemon Bay.
Eva fyller i blanketten och lägger pengar i kuvertet som ska stoppas i lådan.
Ruinen av kvarnen där sockerrören krossades.
Sundet mellan Brittiska och Amerikanska Junfruöarna.

Vi seglade till Charlotte Amelie som är huvudstaden i USVI och ankrade bredvid våra tysk-amerikanska vänner Hans och Heike på båten Makaan. Tillsammans med dom och deras kompis Susan hikade vi upp till Charlotte Amelie Overview med utsikt över staden och vidare till Drakes Seat en utsiktsplats över norra sidan av ön. Dagen avslutades med lite sightseeing och shopping på stan.

Utsikt över Charlotte Amelie och ankringsviken.
Systerbåtarna Maakan och Angelina ankrade i viken nedaför.
Eva, Mats, Heike, Hans och Susan.
I vägrenen växte det ananas.
Utsikt över Magens Bay på norra sidan av St Thomas.
Besök i ett hobbysize romdestilleri. Givetvis med provsmakning 🙂
Vi passade på att köpa 50+ tröjor. OBS, inte ålder utan solskyddsfaktor.

På kvällen var det inledning av årets Karneval med tillhörande “steel drum”-parad som avslutades med musik på torgets stora scen. Runt torget fanns massor med stånd där man kunde köpa mat och dryck. Eva och jag stod en bit ifrån ett av få stånd utan kö. Ägaren vinkade tills sig oss och frågade vad vi vill ha att dricka. Eva valde och fick en rejäl rom och jag en lika rejäl whiskey. När Eva frågade vad det kostade svarade han ”I don`t want your money, I want you to be my friends”. När vi gick därifrån efter ett litet tag var det lång kö och fullt med betalande kunder. Smart marknadsföring.

Karnevalståget med steel drums.
Party party.

Tillbaka i Christmas Cove träffade vi Magnus och Jodi på båten Lulu, som vi bl.a. firade nyår med på Tobago Cays . Vi snorklade tillsammans och besökte Pizza Pi, en båt där man bakar pizzor mm. Det går att äta på plats sittandes på ”flooters” eller ta med hem. De kan även leverera pizzor till närliggande ankarvikar.

Magnus, Jodi och Eva på en “flooter”. I vattnet under väntar stora fiska på en smakbit.
I väntan på en pizza.

Vattnet på Jungfruöarna är det klaraste vi sett hittills i Karibien så det har blivit mycket snorkling här. Nationalparkens bojar skyddar korallrev och havsbotten från att skadas av ankare och ankarkättingar. Det märks helt klart en skillnad mot andra platser i Karibien.

Solande sjöstjärna.
Här blir Angelinas botten regjord från alger.

Filmen nedan är en sammanställning av de senaste veckornas snorkling. Filmen är på 200 MB.

Tre veckors snorkling på Amerikanska Jungfruöarna.

One thought on “Amerikanska Jungfruöarna”

Leave a Reply

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.