Dominica

Dominica är regionens mest oförstörda land och har inte så många turister. Det sägs att om Christoffer Columbus skulle återvända till Karibien idag så skulle Dominica vara den ända ön han skulle känna igen. Formellt heter landet Samväldet Dominica och ska inte förväxlas med Dominikanska Republiken.

Vi la först till i huvudstaden Rosaeu och ankrade nära kajen där kryssningsbåtarna lägger till. Jollen kunde vi lämna säkert inne i den lilla fiskehamnen mitt inne i stan.

Angelina ankrad vi de stora båtarna …
..och Dingelina vid de små båtarna.
Roseau med kryssningsbåten i bakgrunden.

Dominica är känt för sin natur och nu skulle vi ut och leta papegojor i djungeln. Vi tog en taxi upp till i bergen för att hajka till Middleham Fall. Planen var att ta en buss tillbaka. Vid starten till hajken höll man på att bygga övernattningsstugor för de vandrare som gör turen runt hela ön.

Dominicas papegojor.
Eva spanar…
Vi såg två såna här men de hann flyga iväg innan Eva fick upp kameran.
Bygge av campingstugor
Så har ska det bli när det är klart.
Eva på väg in i djungeln.
Snart framme vid vattenfallet.
Dominicas högsta vattenfall, Middleham Falls, är 80 meter högt.

När vi kom tillbaka visade det sig att det inte gick några bussar på helgerna. Dessutom var det en av få dagar utan besök av en kryssningsbåt så några taxibilar fanns inte heller. Vi beslöt att gå de 3 km till Titou Gorge för att bada i grottan och simma in till vattenfallet längst in. Sen hoppades vi på att få tag i transport.

Titou Gorge

Vi hade inte kameran med in utan lånar några bilder från nätet.

När vi var här för 7 år sedan var det fullt med badande turister i grottan. I år var det bara vi och ett amerikanskt par. De hade en hyrbil så vi frågade om dom skulle till Roseau och hoppades på en lift tillbaka. Det skulle dom men först ville de besöka tvillingvattenfallen Trafalgar Falls så fick se dessa också.

Trafalgar falls

Efter ett par dagar seglade vi vidare till Portsmouth lite längre norrut. Vi gick runt och såg oss om i stan och hittade även en stig som gick längs Indian River. Enligt kartan skulle det finnas ett vadställe så man kunde korsa floden men vi hittade inte den. Stigen blev bara smalare och smalare tills vi knappt kunde hitta tillbaka.

Ankringen i Portsmouth
Hus i Portsmouth
Gatubelysning med egen elförsörjning
Hemmabyggt staket.
Indian River
Indian River
Indian River
Stranden i södra änden.

Strandbaren.

Vi fick ett oväder som förde med sig en kraftig ”surge” d.v.s. kraftiga dyningar eller stormvågor som bröt långt ut från stranden. Fast det inte var så hård vind var det massor med båtar draggade. Vi satt i sittbrunnen på natten och såg flera båtar som cirklade runt och försökte ankra om i kolmörkret. På morgonen låg 3 segelbåtar uppspolade på stranden. Angelina låg säkert ankrad på 10 m djup och påverkades inte så mycket av vågorna.

Båt som låg vid boj som inte höll.
Ett par dagar senare kom en pråm för att lyft och transportera bort båten.
Andra båtar kunde bli liggande länge på stranden.

Tillsammans med två franska båtar gjorde vi en rundtur med guide på norra sidan av Dominica. Han tog oss bl.a. med till en kakaoplantage/chokladfabrik, Karibiens enda Indianreservat och Emerald Pool mm.

Efter 4-5 dagars jäsning torkas kakaobönorna på stora bord.
De mörka bönorna är torra och klara för malning till choklad.
En av Indianerna visarunt och pratar om olika medicinalväxter.
Emerald Pool.
Emerald Pool på lite håll.

När vi kom tillbaka till båten pratade vi med Titus som arrangerat rundturen. Vi sa att vi vill upp till Syndicate Forest Center för att besöka vattenfallet och regnskogen. Han ordnade så vi kunde åka med en annan grupp som skulle passera Centret och så kunde vi gå tillbaka till Portsmouth. Det blev 15 km men nästan bara nedför.

På väg till Syndicate Fall korsade stigen floden fyra gånger.
Syndicate Fall
Regnskogen vid Syndicate Forest Center
Stigen tillbaka ner till Portsmouth.
Träd som fallit över stigen och var förstora för att kapa hade försetts med trappsteg.
En del träd var så tjocka att stigen hade letts om rund om dom.
Mot slutet blev det brant.
Med hjälp av rep tog vi oss ner ca 60 höjdmeter, men inte inte många meter i färdriktningen.

Efter två veckor på Dominica seglade vi vidare till Guadeloupe.

2 thoughts on “Dominica”

    1. Hej, kul att se att du följer oss. Angelina börjar tröttna på Karibien. Det är ju 4:e gången hon är här nu 😀. Så planen är att gå genom Panamakanalen i januari 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *