När vi kom tillbaka till Sicilien var Sicilien i gul zon, vilket innebär lite mer frihet. Det går bra att förflytta sig på hela Sicilien, så vi hyrde bil i 12 dagar och passade på att se lite mer av Sicilien än bara närområdet, som vi varit låsta till sedan vi kom hit.

Första utflykten var till Syrakusa, en fin gammal stad, där den gamla delen ligger ute på en ö (Ortyglia). Syrakusa är sedan 2005 med på Unescos världsarvslista. Det är också helgonet Lucias hemstad. Vi tog med oss våra finska vänner på utflykten och körde kustvägen dit.

Öl och pizzalunch i Syrakusa, en ankrande båt i bakgrunden.

I källaren under restaurangen ligger ett gammalt Romerskt bad.
Mysiga smala gränder.
och den kända fontänen “Fontana di Diana”

En dag åkte vi till Cava Grande (Grand Canyon), en 300 meter djup ravin med några sjöar och vattenfall längst ner i ravinen. Våra fyra holländska vänner åkte med på den utflykten (i deras bil).

Det var stängt så att man inte kunde gå ner i ravinen, men någon vänlig själ hade satt dit några backar som gjorde det ganska enkelt att göra vandringen ändå.
Dit ner ska vi.
Mats på väg.
Många fina blommor, t ex den här “Iris Tuberosa”.
Fortsatt vandring neråt.
Lite klättring längst nere.
Vackert
Vattenfall
Nästan uppe igen, härlig utsikt.

På vägen tillbaka från Cava Grande passade vi på att titta på staden Noto.

I staden Noto finns en katedral med konstig konst på trappan.

Vi gjorde också en tvådagars-utflykt, där vi första dagen besökte vulkanen Etna som är Europas högsta aktiva vulkan, 3330 möh. Etna har varit väldigt aktiv på sista tiden, det var mycket aska i byarna runt omkring, så det sopades, skyfflades och blåstes med lövblåsar för att få bort aska från bilar, tak, balkonger och vägar. Vi stannade först på Etnas sydsida, där det finns linbana med gondoler man kan åka upp med, men det var stängt pga Etnas många utbrott. Vi gick en runda där runt en krater. Sedan åkte vi till den norra skidanläggningen och tittade på mer aska och rök.

Mer och mer aska på vägen upp mot Etna.
Snödrivor?, nej ASKDRIVOR.
Lövblåsar är effektiva för att få bort askan från taken.
I många byar samlas askan i säckar för borttransport.
Södra sidan på Etna
Kratrar
Etna puffar.
På Etnas nordsida ligger det snö, fast det ryker. Ingen skidåkning tillåten.
Svart Pist !?!

Vi övernattade på ett Bed’n’breakfast i den fina byn Taormina. När vi på förmiddagen vandrade i Taormina hade Etna ett nytt utbrott, vi såg ett högt askmoln som täckte solen ett tag och håret blev fullt med svarta askpartiklar.

Askmoln från Etna
Nu skyms snart solen.
I mysiga staden Taormina med massor av gränder.
Byn ligger uppe i bergen.
En gammal teater mitt i byn.
Utsikt från Taormina, där nere kan man ankra fint.
Parkerade bilar blev fulla med aska.

På eftermiddagen fortsatte vi norr om Etna till Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico. Parken var stängd pga av Covid, men vi parkerade en bit längre bort och gick över en bro, en fin vandring andra sidan floden och hittade en led ner till floden med fantastiska forsar, stenbumlingar och bergsväggar med sexkantiga vertikala ”orgelrör” upp till 30 meter höga. Alcantara-flodbädden bildades för 300 000 år sedan och har ändrats vid lavaflöden under de senaste 8000 åren.

Basaltväggar med hexagoner.
Stora vulkaniska stenbumlingar i floden.
Aska ligger strött på strand och stenblock.
Några vattenfall längre uppåt floden.

Några dagar senare gjorde vi en utflykt till staden Licata väster om Marina di Ragusa. Där stannade vi i marinan och besökte svenska båten Lady, som vi lärde känna i Almerimar förra vintern.

Lady i Licatas marina.
På väg tillbaka från Licata stannade vi vid en fågelsjö, och fick se den här, Skedstork. (något suddig bild)

När vi lämnade tillbaka bilen i Catania passade vi på att handla lite på IKEA, där finns alltid nödvändigheter (t ex köttbullar och kaviar) som vi svenskar kan behöva.

På sista tiden har vi ägnat oss åt en hel del båtjobb; Bytt två pumpar, byggt om stuvutrymmet under en av kojerna i salongen, kollat och rengjort rigg, master och bommar, lagat genuan där en söm lösts upp av uv-ljuset mm.

Mats uppe i masten.
Genuatoppen behövde sys, vi har skaffat en “Speedy sticher” som funkar perfekt att sy detta 8 mm tjocka tyg.

Förutom båtjobb hinner vi med lite annat, som vandringar i bergen en gång i veckan (ibland mer), lite shopping (marknad), boule, promenader och avkoppling.

Utsikt vid vandring.
Onsdagsvandring
Orchideer.
Våren/sommaren är här – Grodyngel.
Lunchpaus med vandringsgruppen.

Senaste veckorna har Sicilien åter blivit orange zon pga ökat antal Covid-fall och nu under påsken är det rött, dvs vi ska hålla oss hemma. Vi hoppas att de ska lätta på restriktionerna snart så vi kan ge oss ut och segla, men det ser inte helt ljust ut. Vi kanske seglar till Malta igen eller Kroatien om de öppnar först, men då får vi segla direkt utan uppehåll i övriga Italien.