Gibraltar var ju ett delmål på vår segling denna säsong, så när vi kryssat oss in mellan alla stora fartyg som var på väg eller låg för ankar i Gibraltar-viken och ankrat upp utanför marinan vid La Linéa (som ligger på den Spanska sidan) blev det Champagne. Nästa morgon gick vi in i marinan. Vi hamnade där eftersom marinorna i Gibraltar inte hade några lediga platser pga ombyggnationer.

Ankring med Gibraltarklippan i bakgrunden.

Det finns mycket att titta på i Gibraltar. Först måste man passera en gränskontroll där passen ska visas upp. Sedan ska man korsa landningsbanan som sträcker sig tvärs över halvön. Därefter är man inne i Gibraltar som är ett taxfree-område med massor av shopping längs gatan ”Mainstreet”. Där gick vi och strosade en dag.

Väntan på att ett flygplan ska landa innan vi får korsa landningsbanan.
I Marina Bay i Gibraltar ligger det en jättestor båt som är hotell och Casino.
Landets lilla yta ska utnyttjas till max. Detta stora hus är parkeringshus med gröna växtväggar på de sex nedersta våningarna. Uppe på taket ovanför bostäderna ligger det lyxiga pool-området.

Nästa dag tog vi linbanan upp till Gibraltarklippan och vandrade runt där.

Linbanan och alla höghusen nedanför klippan.
Gibraltarklippan med marinan i La Linéa i bakgrunden.

Aporna var kul, en hoppade upp på Mats rygg, öppnade blixtsnabbt blixtlåset på ryggsäcken och började kasta ut saker i jakt på mat.

Mats med en Gibraltar-apa i ryggsäcken.
Apa med bebis på magen ?
Apan är den till höger.

Sky walk ut på ett glasgolv med glas-staket åt sidorna gör att det känns som om man svävar.

Eva på Sky-walken.

St Michels cave är en häftig grotta full med stalaktiter och stalagmiter som de ljussatt så att de skiftar färg hela tiden.

Inne i St. Michels cave.

Vi gick över en hängbro.

Spännande promenad över hängbron.
Vandring på Inglish way.

Vi var också inne i de långa militära tunnlarna som går inne i klippan.

The Great Siege Tunnels.

Det är lite spännande när man handlar utomlands eftersom allt inte är som hemma. Vi köpte frysta havskräftor en dag och när de hade tinat och vi började äta upptäckte vi att de inte var kokta. Det var bara att sätta på stora kastrullen och koka kräftorna innan vi kunde äta, men goda blev dom.

I Benalmadena har vår båt, Angelina, legat några säsonger med sina tidigare ägare, Tommy och Lena. De har ett radhus uppe på berget vid Benalmadena Pueblo. De kom och hämtade oss, så vi fick se hur fint de bor med härlig utsikt, och vilken liten mysig by som finns där. Vi blev bjudna på lunch i deras hus och kaffe på byn. Det var jättetrevligt att träffa dom igen och prata lite segling och annat smått och gott.

Tillsammans med Lena och Tommy i Benalmadena Pueblo.
Promenad med stopp för spännande samtal (män kan ju inte gå och prata samtidigt) i de mysiga gränderna.
Utsikt över slottet “Colomares” (Slottet är byggt 1987-1994, tillägnat Cristopher Columbus).

Vi tog också linbanan i Benalmadena som går upp på högsta berget. Där finns det vandringsleder man kan gå och så har de en fågelshow, där de visar stora rovfåglar, som de har flyguppvisning med. Tyvärr blåste det så mycket att de inte kunde genomföra fågelshowen. Risken var stor att fåglarna skulle följa med nordanvinden till Marocko och inte kunna komma tillbaka på flera veckor. Vi fick i alla fall se alla de stora rovfåglarna; Ugglor, Falkar, Örnar, Hökar och Gamar. Mest spännande var Kondoren som har ett vingspann på ca 3 meter.

Linbanan upp till bergstoppen, små gondoler med plats för fyra personer i varje.
Mats beundrar utsikten.
Vandringsleder uppe på topparna.
Det var bara Kungsörnen som fick flyga på Fågelshowen.
Den gigantiska Kondoren visar upp sig.
I hamnen i Benalmadena var det en av motorbåtarna som hade en plastuggla som fågelskrämma, ser ut att funka perfekt ??? ?

Cala del Canuelo är en pittoresk liten strand som vi ankrade vid. Det finns ett litet hotell och en restaurang på stranden, men bara enstaka turister. På bergsklippan bakom stranden kan man ibland se Iberisk Stenbock, vi såg dom långt uppe på berget på kvällarna, men en dag såg vi en på ganska nära håll.

Cala del Canuela.
Stilla ankring.
Angelina i solblänket.
Havet glittrar bakom palmen.
Iberisk Stenbock på väg uppför berget.
Stannar till för ett foto.

Segling mot Sierra Nevada med snö på topparna, snart börjar skidsäsongen ?.

Nu har vi lagt till i marinan i Almerimar efter 4075 seglade sjömil, sedan vi lämnade Karlshamn den 11 maj. Här ska vi tillbringa fyra vintermånader innan vi fortsätter vår segling in i Medelhavet. Vi kommer inte att blogga så ofta den här tiden, kanske en gång i månaden med lite uppdatering kring båtprojekt eller om hur det är att bo i södra Spanien på vintern.

Marinan i Almerimar, utsikten från vår sittbrunn.
Marinans Trosshäger (Ardeidae Trossus), den sitter varje förmiddag på förtöjningstamparna.