Vi rundade Portugals sydvästligaste udde, Cabo de Sao Vicente, med fin segling för gennaker precis i solnedgången. Det stod hundratals personer på klippan och fotograferade, så antagligen finns vi, eller i alla fall vårt segel, nu på tusentals bilder som snurrar på nätet.

Vi stannade ett tag vid Lagos, mest för ankar vid stranden utanför piren. Vi hälsade på Bengt och Yvonne, som bor vid Praia de Luz (strax väster om Lagos). Sen kom Evas döttrar för att vara med oss i en vecka.

Sofia och Alexandra på Lagos klippiga kust

Kusten vid Lagos är häftig med höga klippor, grottor och fina sandstränder inklämda mellan. Vi promenerade ut till fyren och beskådade det uppifrån en dag. Nästa dag tog vi jollen och åkte runt bland grottorna och klipporna och letade upp en strand där vi var helt ensamma en stund, tills det kom massor av kajaker med folk som också ville vara på stranden som man inte kunde nå från land.

Aloe Vera, blommorna är jättehöga
Sofia på jollen inne i en av grottorna.
En egen strand, men bara en liten stund…

Vi stannade till ett par dagar i Portimao, där det blev både shopping, bad och stork-skådning.

Stork tillsammans med trutar.
Det var storkbon på alla höga skorstenar.

Sen seglade vi en dag i svaga vindar mot Faro, Olhao och Culatra. Det är en smal pir-öppning och innanför där ankringen är, är det som ett stort delta. Det var spring (dvs när det är som högst tidvatten) och strömmen gick utåt när vi skulle ta oss in mellan pirarna. Vattnet kokade av strömvågor utanför och vi lyckades inte ta oss in. När vi gasade för fullt och ändå inte kom framåt vände vi och gick ut igen (motströmmen var över 6 knop). Vi fick ankra utanför under natten och åka in på morgonen när strömmen inte var så stark och gick lite inåt.

Kokande vatten av den starka strömmen.

Culatra är en fin sand-ö med en mysig by, inga bilar, massor av fågelliv och en del turister, men nu är ju säsongen nästan slut så stränderna var ganska tomma. Vi var på stranden och spelade Spikeball när Mats tog ett skutt, landade på Evas fot och vred en tå ur led. Lång-tån pekade snett åt sidan, men han lyckades dra den rätt och vi tejpade ihop den med tån bredvid. Nu är det lugn och vila som råder för Mats del.

“Vägen” över ön till stranden.
Byn Culatra.
Långa folktomma stränder på Culatra.
Alexandra på stranden.

Vi lämnade av tjejerna i Olhao för att ta tåg och flyg hemåt.

Hejdå tjejer, vi ses snart igen!

Sofia och Alexandra skriver:

Tack så jättemycket för en fin vecka i Portugal!
Vi såg stora delar av Algarve-kusten med vackra klippor, grottor och stränder. Men det bästa av allt var nog att få träffa vår mamma igen efter många månader. På natten när det var mörkt stod vi alla böjda över toaletten medan vi spolade för att se de fluorescerande alger som lyste upp hela toastolen. Vi spelade spikeball och Mats råkade dra sin tå ur led, men imponerade på oss alla när han själv drog den rätt. Innan vi åkte hem hann vi även fira mammas födelsedag (om än lite för tidigt) och skämma bort henne med presenter och frukost på sängen.
Många kramar från Sofia och Alexandra.